me and my soulmates

Sunday, October 25, 2009

My son won't stop breastfeeding...help!!!!!

Helppppp!!!!!Muaz dont want to stop breastfeeding...huaaaa!!!
I planned to breastfeed him for 2 years but now he's 2 yrs 5mths++..and he goes into a tantrum everytime I told him no more "mummy's milk"...Believe me,I tried gamat(the black one)and even told him mummy's milk will bleed but he couldn't care less..
"Muaz...mummy loves you but you're a big boy now,you're a cannon ball,a transformer,a superhero...you have to drink milk from the glass..no more mummy's milk okay.."

"Ya Allah..Kau kurniakan lah kebaikan dari air susu ku ini untuk anak ku,dan Kau permudahkanlah bagiku untuk memberhentikan anak ku dari menyusuinya,dan Kau kurniakanlah kebaikan dari pemberhentian ini dan jauhilah anak ku dari keburukannya,amin"

Thursday, October 22, 2009

lazy + stress+mix up+mess up mind and feelings mode..


Salam people.....Alhamdulillah...Although my mind is clouded by so many inputs,good and back for the past one week,I'm still here,still breathing,still able to kiss my kids and my husband,of course..still able to hear them playing+fighting with each other..Alhamdulillah.
I dunno what to blog about.I had lunch at a garden cafe called Aunty Aini's..(google it)with old friends,we used to work at the same place.Catch up on things..and few topics were raised,botox,implant,halal,haram...:)
What do you think?It's very simple to me..whatever is stated in the Holy Quran,I will follow,insyaAllah.It says haram,so haram it is.It says wear your hijab properly(cover your chest)then that's the way you wear it..InsyaAllah.It says,follow your husbands wishes as long as he doesn't ask you to do bad things then do it,InsyaAllah.What if you're not covered but your hubby wishes you to?Would you ask him to wait?This can be a very sensitive issue,no offense to anyone ya..
I met two other old colleagues at Starbucks,Gardens MV..we talked about the same thing.I can only doa that she will wear her hijab soon,such a wonderful person.
I also was tested by Allah swt...made me zombie for days(till now)but still trying to make myself strong and praying that ada hikmahnye disebalik semua ini.Kept telling myself,Allah takkan aniaya kita,kita yg aniaya diri sendiri and disebalik setiap ujian,yakinlah ada hikmahNya..wallahualam.
I'm telling myself,rezeki Allah yg bagi,InsyaAllah.



Sunday, October 18, 2009

facial...painful but do wonders.

Salam......I would love to spill the details about my visit to Cress Wellness recently..remember the previous entry,i so need a break..yes,Alhamduliilah,MR.SO took care of the kids for 2 hrs and I had my facial.It was painful..Ya Rabbi..sakit gilos,but 2 days after that,i saw my skin is actually better.
I am super busy now so I will end this here.To all mummies that need "that"break..go for it.Insyaallah,when I have the time,I would love to do it again,maybe make it a once a month thingy.My personal opi...it's worth it :)

Wednesday, October 14, 2009

I need some TLC.....

I need some TLC!!!!kekekeke...I need a body massage,head to toe..facial,foot massage..the works.I need it so badly I am actually "drooling"praying for it to happen..buruknyekesian kann..





So..to Mr.SO....please make my wish come true this weekend.Mummy needs a break so badly..love you Yang!!!

Sunday, October 11, 2009

have I changed that much?



pics by google

salam.....have you changed?say...the last 10 years of your life...have you changed in any aspects of your life?I can't say that I have change(others can tell)..I'd love to change...for the better,a better person,wife,mummy,daughter,sister,friend....and most importantly a better muslim.I got married 7 years ago and my eldest is now 4+...so,yes..my priorities in life have changed.

pics by google
I'm not gonna elaborate on which part of my life that I felt have changed...Those closest to me can point out right away these changes and I believe they are positive changes..insyaAllah.
I'm also a firm believer that at one point in our life,we have to change...to accomodate our lifestyle,our loved ones and our priorities.

pics by google
Time flies very fast,if we're not aware of it,it will just pass by us like the wind,unnoticed.I'm happy with what I have now,alhamdulillah.Yes...I'm only human.....sometimes I do wish I can have more in certain things but I have my family and my friends to remind me to be thankful...always.

Thursday, October 8, 2009

updates for ayah :)


like this place :)

marissa refused going for her afternoon nap and insisited on putting henna on her hand

cantik ke?

tgh nyanyi old mc donald had a farm

my darlings
assalamualaikum ayah...we are okay..how are you?we've been busy too..:)kakak had henna on her hands and abang have been busy...playing and bullying kakak..;)

Tuesday, October 6, 2009

nasib anak...

assalamualaikum...hopefully everyone is healthy and happy.....
it's about nasib anak no2 lagi...those who believes the western pyschology or westerns thinking would agree with this"2nd child syndrome"..I..honestly dah penat sangat dengar pasal orang cakap:
"awak tau la kan anak no2 camna???!!!"
"yeah...she's the 2nd in the family..tu yg degil semacam"
"anak no2 kan garang...suka tiru kakak dia!!!sebok je!!"
and so on,and on and on...you know...they can go on forever on this topic...on how they despise these 2nd child,they prefer the first child who are ALWAYS(in their opinion)deserve everything more than the rest of the siblings because they are the 1st...and they can go on how the last child of the family are actually an angel....
I feel sorry for the children...all of them..no matter whether they're the 1st or 2nd or 3rd or 4th or...byk lagi ke..they were "trained"to despise their siblings even when they themselves are KIDS.They are "trained"to differentiate themselves from the rest of the siblings because mummy and nenek and atok says so.They are"trained"to tell their siblings that "i'm better and i deserve more things because i'm the 1st child"...
I feel sorry for them.
I have 2 kids myself...at the moment.My eldest is a girl,alhamdulillah.Her name is Marissa.
My second child is a boy,alhamdulillah.His name is Muhammad Muaz.
They are different in gender,qualities,habits,heights,weights,achievements...and so on..
but I love them both so very much EQUALLY.InsyaAllah..never once I told them that Marissa can have more coz she's the first..or muaz have more coz he's a boy..(i've heard someone told me that marissa can have more..she's the 1st child)
When I conceived them both...I was thankful to Allah swt for these amazing blessings that he gave us,me n my husband.These two "amanah"from Allah swt..are equally important,equally loved(insyaAllah)...I dont want to betray the trust that Allah have given me,nauzubillah.
I found this new blog when i googled:"is there such thing as 2nd child syndrome in Islam?"and i found this
So...dear all...love them equally..thats your promise to Allah swt..when you wanted them.

Sunday, October 4, 2009

dearest ayah....with love..




 "as we promised you ayah...we slept shortly after you left...:)mummy having a little bit of headache due to the humid weather..we love you and we promise we will take care of each other,we won't fight ;)..we will drink our milk and we will follow what mummy says...ayah take care okay...don't you worry bout us,insyaAllah..we'll be okay.we love you!!!"-marissa and muaz.

Saturday, October 3, 2009

sharing....





Assalamualaikum.....to marissa,muaz and to anyone reading this right now,I hope that this entry will benefit us all...InsyaAllah.I received it from my uncle via email and I think he got it from a website called Tmn2 syurga.
5 PERKARA ELOK DISEBUT
Dalam sesi muzakarah kali ini, saya hendak menarik perhatian tentang 5 perkara yang patut disebut-sebut selalu untuk memberi kesedaran kepada kita sepanjang menjalani hidup ini.

Nabi Muhammad saw pernah mengingatkan umat-umatnya tentang kelima-lima perkara ini iaitu:

1. Perbanyakkan menyebut Allah daripada menyebut makhluk.

Sudah menjadi kebiasaan bagi kita menyebut atau memuji-muji orang yang berbuat baik kepada kita sehingga kadang-kadang kita terlupa hakikat bahawa terlampau banyak nikmat yang telah Allah berikan kepada kita. Lantaran itu, kita terlupa memuji dan menyebut-nyebut nama Allah. Makhluk yang berbuat baik sedikit kita puji habisan tapi nikmat yang terlalu banyak Allah berikan kita langsung tak ingat. Sebaik-baiknya elok dibasahi lidah kita dengan memuji Allah setiap ketika, bukan ucapan Al-hamdulillah hanya apabila sudah kekenyangan hingga sedawa. Pujian begini hanya di lidah saja tak menyelera hingga ke hati.
2. Perbanyakkan menyebut akhirat daripada menyebut urusan dunia.

Dunia terlalu sedikit dibandingkan dengan akhirat. 1000 tahun di dunia setimpal dengan ukuran masa sehari di akhirat. Betapa kecilnya nisbah umur di dunia ini berbanding akhirat. Nikmat dunia juga 1/100 daripada nikmat akhirat. Begitu juga seksa dan kepayahan hidup di dunia hanya 1/100 daripada akhirat. Hanya orang yang senteng fikiran sibuk memikirkan Wawasan Dunia (WD) hingga terlupa Wawasan Akhirat (WA). Manusia yang paling cerdik ialah mereka yang sibuk merancang Wawasan Akhiratnya. Saham Amanah Dunia (SAD) tak penting, tapi yang paling penting ialah Saham Amanah Akhirat (SAA) yang tak pernah rugi dan merudum malahan sentiasa naik berlipat kali ganda. Oleh itu perbanyakkanlah menyebut-nyebut perihal akhirat supaya timbul keghairahan menanam dan melabur saham akhirat.
3. Perbanyakkan menyebut dan mengingat hal-hal kematian daripada hal-hal kehidupan.

Kita sering memikirkan bekalan hidup ketika tua dan bersara tapi jarang memikirkan bekalan hidup semasa mati. Memikirkan mati adalah sunat kerana dengan berbuat demikian kita akan menginsafi diri dan kekurangan amalan yang perlu dibawa ke sana. Perjalanan yang jauh ke akhirat sudah tentu memerlukan bekalan yang amat banyak. Bekalan itu hendaklah dikumpulkan semasa hidup di dunia ini. Dunia ibarat kebun akhirat. Kalau tak usahakan kebun dunia ini masakan dapat mengutip hasilnya di akhirat? Dalam hubungan ini eloklah sikap Saidina Alli dicontohi. Meskipun sudah terjamin akan syurga, Saidina Ali masih mengeluh dengan hebat sekali tentang kurangnya amalan untuk dibawa ke akhirat yang jauh perjalanannya. Betapa pula dengan diri kita yang kerdil dan bergelumang dengan dosa?
4. Jangan menyebut-nyebut kebaikan diri dan keluarga.

Syaitan memang sentiasa hendak memerangkap diri kita dengan menyuruh atau membisikkan kepada diri kita supaya sentiasa mengingat atau menyebut-nyebut tentang kebaikan yang kita lakukan sama ada kepada diri sendiri, keluarga atau masyarakat amnya. Satu kebaikan yang kita buat, kita sebut-sebut selalu macam rasmi ayam 'bertelur sebiji riuh sekampung'. Kita terlupa bahawa dengan menyebut dan mengingat kebaikan kita itu sudah menimbulkan satu penyakit hati iaitu ujub. Penyakit ujub ini ibarat api dalam sekam boleh merosakkan pahala kebajikan yang kita buat. Lebih dahsyat lagi jika menimbulkan ria' atau bangga diri yang mana Allah telah memberi amaran sesiapa yang memakai sifatNya (ria') tidak akan mencium bau syurga. Ria' adalah satu unsur dari syirik (khafi). Oleh itu eloklah kita berhati-hati supaya menghindarkan diri daripada mengingat kebaikan diri kita kepada orang lain. Kita perlu sedar bahawa perbuatan buat baik yang ada pada diri kita itu sebenarnya datang dari Allah. Allah yang menyuruh kita buat baik. Jadi kita patut bersyukur kepada Allah kerana menjadikan kita orang baik, bukannya mendabik dada mengatakan kita orang baik. Kita terlupa kepda Allah yang mengurniakan kebaikan itu.
5. Jangan sebut-sebut dan nampak-nampakkan keaiban atau keburukan diri orang lain. Kegelapan hati ditokok dengan rangsangan syaitan selalu menyebabkan diri kita menyebut-nyebut kesalahan dan kekurangan orang lain. Kita terdorong melihat keaiban orang sehingga terlupa melihat keaiban dan kekurangan diri kita sendiri. Bak kata orang tua-tua 'kuman seberang lautan nampak, tapi gajah di depan mata tak kelihatan'. Islam menuntut kita melihat kekurangan diri supaya dengan cara itu kita dapat memperbaiki kekurangan diri kita. Menuding jari mengatakan orang lain tak betul sebenarnya memberikan isyarat bahawa diri kita sendiri tidak betul. Ibarat menunjuk jari telunjuk kepada orang; satu jari arah ke orang itu tapi 4 lagi jari menuding ke arah diri kita. Bermakna bukan orang itu yang buruk, malahan diri kita lebih buruk daripadanya. Oleh sebab itu, biasakan diri kita melihat keburukan diri kita bukannya keburukan orang lain. Jangan menjaga tepi kain orang sedangkan tepi kain kita koyak rabak. Dalam Islam ada digariskan sikap positif yang perlu dihayati dalam hubungan sesama manusia iaitu lihatlah satu kebaikan yang ada pada diri seseorang, meskipun ada banyak kejahatan yang ada pada dirinya. Apabila melihat diri kita pula, lihatkan kejahatan yang ada pada diri kita walaupun kita pernah berbuat baik. Hanya dengan cara ini kita terselamat dari bisikan syaitan yang memang sentiasa mengatur perangkap untuk menjerumuskan kita ke dalam api neraka.
Demikian tazkirah minggu ini. Semoga 5 perkara yang disebutkan di atas dapat kita hayati dan diterapkan dalam kehidupan kita seharian. Sama-sama beroda semoga terselamat dari kemurkaan Allah semasa di dunia hingga ke akhirat. Amin...
Dalam sepotong ayat dan hadis ada menerangkan:
"Sesungguhnya yang mengada-adakan kebohongan itu hanyalah orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah dan merekalah pembohong-pembohong." (An-Nahl ayat 105)
"Barangsiapa mengatakan dariku apa yang aku tidak katakan, maka hendaklah Ia bersedia mengambil tempatnya dari Neraka."(HR: Az-Zahabi dlm Al-Kabair.)
-Berpesan-pesan sesama insan-


Blog Widget by LinkWithin